آئين كار ساختمان , تجهيزات و ايمني سردخانه مواد خوراكي
مقدمه
آدمي از دير باز با بهرهگيري از سرماي طبيعي براي نگهداري مواد خوراكي آشنا بوده و از آن بهره ميگرفته است . با افزايش تجربه و دانش آدميان و گسترش بهرهگيري از دانشها و فنون كم كم بهرهگيري از سرماي مصنوعي جاي خود را در صنعت نگهداري مواد خوراكي باز كرد و روز به روز بر گستره اين بهرهگيري افزوده گشت تا جايي كه امروزه افزون بر يخچالهاي خانگي و سردخانههاي كوچك و بزرگ شمار بسياري از وسائل ترابري مانند كاميونها , واگنهاي راه آهن , كشتيها و هواپيماها براي جابجايي مواد خوراكي داراي تجهيزات سرمازائي هستند كه ميتوانند دماي فرآوردهها را به دهها درجه زير صفر كاهش داده يا فرآوردههاي منجمد را در چنين دمايي طي هزاران فرسنگ ترابري از مراكز توليد به مراكز مصرف نگهدارند .
از آنجا كه هميشه و در هر زمينه بهرهگيري بهينه از نيروي انساني , تجهيزات و سرمايهگذاريها مستلزم رعايت موارد علمي و تجربي روز ميباشد براي راهنمايي كساني كه آهنگ ساختن سردخانههاي تازه را داشته و يا آنهائي كه مايل به بهره برداري بهينه از سردخانههاي موجود خود با انجام تغييراتي بر پايه دانشهاي روز هستند به تدوين اين آئين كار پرداخته شده است .
آئين كار ساختمان , تجهيزات و ايمني سردخانه مواد خوراكي
1.ـ هدف
هدف از تدوين اين آيين كار تعيين ضوابط كلي مربوط به ساختمان , تجهيزات و ايمني سردخانههاي ثابت ميباشد .
2.ـ دامنه كاربرد
اين آيين كار در مورد سردخانههاي ثابتي كه به منظور نگهداري مواد خوراكي با بهرهگيري از سرماي مصنوعي ساخته ميشود و حجم مفيد آن بيش از 4000 متر مكعب ميباشد كاربرد دارد1
3.تعاريف و اصطلاحات
در اين آيين كار واژهها و اصطلاحات با تعاريف زير به كار برده ميشود :
3 ـ 1 ـ سردخانه ثابت ـ سردخانه ثابت مجموعهاي است از ساختمان و تجهيزاتي كه بتواند شرايط ويژه نگهداري مواد خوراكي و فاسد شدني را عمدتأ از نظر دما و دمه نسبي و در صورت لزوم ساير شرايط مورد نياز تأمين كند . سردخانه ثابت بر پايه محل ساختمان و نوع بهره برداري از آن ممكن است به نامهاي زير خوانده شود :
3 ـ 1 ـ 1 ـ سردخانه ذخيرهاي ـ اين سردخانه نزديك به مراكز مصرف و يا توليد ساخته ميشود . تنوع كالا در آن معمولا زياد نيست و كالاي مورد نگهداري را ميتوان نزديك به حداكثر ماندگاري ( عمر نگهداري ) توصيه شده در استانداردها و آيين كارهاي مربوطه در آن نگهداري نمود . دفعات ورود و خروج كالا در اين نوع سردخانه كم ميباشد .
3 ـ 1 ـ 2 ـ سردخانه توزيعي ـ اين سردخانه در مراكز مصرف و يا نزديك به آن قرار دارد تنوع كالا و دفعات ورود و خروج كالا در آن زياد است .
3 ـ 1 ـ 3 ـ سردخانه مبادي ورودي ـ اين سردخانه در نقاط گمركي و مبادي ورودي كشور ساخته ميشود مدت نگهداري كالا در آن كوتاه است و ورود و خروج كالا در آن معمولا در بستههاي بزرگ صورت ميگيرد .
3 ـ 1 ـ 4 ـ سردخانه توليدي ـ اين سردخانه در نقاط توليد يا تبديل محصولات كشاورزي و مواد خوراكي و توليد فرآوردههاي جنبي آنها طراحي و ساخته ميشود .
3 ـ 2 ـ حجم مفيد نگهداري ـ به آيين كار شماره 3589 ايران ( محاسبه ظرفيت وزني سالنهاي نگهداري سردخانه مواد خوراكي ) مراجعه شود .
3 ـ 3 ـ دما و دمه نسبي ـ به آيين كار شماره 2199 ( شرايط فيزيكي نگهداري ميوه و سبزيجات در سردخانه و روش اندازهگيري آنها ) و آيين كار شماره 3038 ايران ( اندازهگيري دماي مواد خوراكي منجمد ) مراجعه شود .
3 ـ 4 ـ طرح ساختمان سردخانه ـ عبارت است از نقشه بناهاي مورد نظر با توجه به كليه ارتباطات لازم بين بناهاي مختلف , ابعاد , موقعيت زمين , نوع و ويژگيهاي مصالح مورد استفاده .
3 ـ 5 ـ روش چيدن ـ به آيين كار شماره 3399 ايران ( روش چيدن كالا در سردخانه مواد خوراكي ) مراجعه شود .
3 ـ 6 ـ فاصله نگهدار ـ عبارت است از نوعي اجراي ساختماني به منظور تأمين فاصله بين ديوارها و بار چيده شده براي گردش مناسب هوا و پيشگيري از آسيبهاي احتمالي وسايل بارچيني به ديوارهاي عايق كاري شده سالن نگهداري در صورتي كه پيشگيري از آسيب ريزش بار به ديوارها نيز مورد نظر باشد ميتواند در اجراي ساختماني ملحوظ گردد .
3 ـ 7 ـ باكس پالت ـ به آيين كار شماره 3603 ايران ( ويژگيهاي عمومي باكس پالت ) مراجعه شود .
3 ـ 8 ـ ليفت تراك 2 ـ اين دستگاه يكي از تجهيزات موتوري مربوط به تخليه و بارگيري است و در صورتي كه در ساختمان اصلي سردخانه مورد بهره جويي قرار گيرد نيروي محركه آن بايد از نوع الكتريكي باشد .
3 ـ 9 ـ آمادگاه ـ عبارت است از فضاي مناسب و خنكي كه دماي آن با استفاده از تجهيزات مناسب در حد آسايش انسان (21 ـ 15) درجه سلسيوس تنظيم يافته و در آن اعمال مربوط به جور كردن , درجه بندي , بسته بندي , و ساير فرآيندهاي لازم متناسب با نوع مواد خوراكي صورت ميگيرد .
3 ـ 10 ـ پيش سردكن ـ عبارت است از سالني كه دماي كالا در آن با استفاده از تجهيزات سرمازاي مناسب در مدت زمان لازم تا مرز شروع انجماد كاهش مييابد .
3 ـ 11 ـ تونل انجماد ـ عبارت است از سالني كه قدرت سرمازايي تجهيزات آن به اندازهاي باشد كه بتواند كاهش دماي كالا و عبور آن از مرحله حداكثر كريستاليزاسيون 3 را با سرعت مورد نظر انجام دهد.4
3 ـ 12 ـ گربه رو ـ عبارت است از كانالها يا لولههاي تهويه كه براي پيشگيري از يخ زدگي و تورم خاك به ويژه در زير كف سالنهاي نگهداري زير صفر ايجاد و يا كار گذاشته ميشود .
3 ـ 13 ـ بلوكاژ5 ـ سنگ چيني با استفاده از قلوه سنگ در زمين زير كف سردخانه است تا از يخ زدگي و تورم خاك جلوگيري شود .
3 ـ 14 ـ ايستايي ـ عبارت است از بررسي و محاسبه اجزاي متشكله بناهاي سردخانه از نظر مقاومت مصالح و سازه .
3 ـ 15 ـ عايق رطوبتي ـ پوششي است از جنس نفوذناپذير در برابر آب مانند مواد قيراندود شده و غيره كه به منظور جلوگيري از نفوذ آب و رطوبت به عايق حرارتي و بنا بكار ميرود .
3 ـ 16 ـ عايق حرارتي ـ جنسي كه هدايت حرارتي آن كم باشد و براي كم كردن تبادل حرارت بين محيط خارج و داخل سردخانه از آن بهرهگيري شود .
3 ـ 17 ـ بتن تراز ( مگر6 ـ عبارت است از لايه نازك بتني كه براي بدست آوردن سطح تمام شده صاف و تراز ريخته ميشود معمولا ضخامت اين بتن 10 ـ 5 سانتيمتر و سيمان مصرفي در آن به مقدار 200 ـ 150 كيلوگرم در متر مكعب بتن ميباشد .
3 ـ 18 ـ موتور خانه ـ عبارت است از فضايي كه در بناي اصلي سردخانه احداث ميگردد تا بخش عمدهاي از تجهيزات سرمازايي در آن نصب گردد .
3 ـ 19 ـ اتاق كنترل ـ عبارت است از بخشي از موتورخانه كه تابلوهاي كنترل سيستم سرمازا در آن نصب ميگردد .
3 ـ 20 ـ نيروگاه 7 ـ عبارت است از محلي كه مولد برق اضطراري براي توليد برق مورد نياز در موارد قطع برق شبكه در آن نصب ميگردد .
3 ـ 21 ـ اتاق ترانسفورماتور ـ عبارت است از ساختماني كه ترانسفورماتورهاي كاهش ولتاژ شبكه برق در آن نصب ميشود .
3 ـ 22 ـ اتاق شارژ باطري ـ عبارت است از ايستگاه شارژ باطريهاي ليفتتراك .
3 ـ 23 ـ بارانداز ( سكوي تخليه و بارگيري ) ـ عبارت است از محلي كه در جلوي راهروي ارتباطي و يا آمادگاه كه امكان سريع تخليه و بارگيري كالا را از كاميونهاي حامل بار فراهم ميكند .
3 ـ 24 ـ دستگاه متعادل كننده فشار هوا ـ عبارت است از وسيلهاي كه براي ايجاد تعادل فشار هواي داخل و خارج سالن نگهداري مورد استفاده قرار ميگيرد .
3 ـ 25 ـ شاره سرمازا8 ـ عبارت است از مادهاي كه براي جذب گرما و توليد سرما در سيستم سرمازايي مورد استفاده قرار ميگيرد .
3 ـ 26 ـ كمپرسور 9 ـ عبارت است از دستگاهي كه موجب تراكم شاره سرمازا و افزايش فشار آن ميگردد .
3 ـ 27 ـ كندانسور10 ـ عبارت است از دستگاهي كه براي تقطير شاره سرمازاي خروجي از كمپرسور مورد استفاده قرار ميگيرد .
3 ـ 28 ـ تبخير كننده 11 ـ عبارت است از دستگاهي كه در آن شاره سرمازا با جذب گرماي محيط تبخير ميشود .
3 ـ 29 ـ مخزن شاره سرمازا12 ـ عبارت است از مخزن تحت فشاري كه در آن شاره سرمازا ذخيره ميگردد .
3 ـ 30 ـ مخزن جداكننده 13 ـ عبارت است از مخزن تحت فشاري كه براي جداسازي گاز از مايع شاره سرمازاي برگشتي از تبخير كننده بكار ميرود .
3 ـ 31 ـ كنترلها 14 ـ عبارت است از تجهيزاتي كه براي راهبري خودكار در نقاط مختلف سيستم سرمازايي مورد استفاده قرار ميگيرد .
3 ـ 32 ـ تجهيزات و مواد يدكي ـ عبارت است از لوازمي كه در صورت از كار افتادن اجزايي از سيستم جايگزين آنها ميشود .
3 ـ 33 ـ سيستم مركزي ـ عبارت است از يك واحد توليد سرما همراه با تجهيزات مربوطه كه سرماي مورد نياز كليه سالنهاي نگهداري و هر فضاي ديگري را تأمين ميكند .
3 ـ 34 ـ سيستم تك واحدي ـ عبارت است از واحدهاي توليد سرما كه به طور جداگانه سرماي هر يك از سالنهاي نگهداري و يا هر فضاي ديگر را تأمين ميكند .
- محل سردخانه
در انتخاب محل سردخانه نكات زير بايد مورد توجه قرار گيرد :
4 ـ 1 ـ دسترسي به جاده يا راه ارتباطي .
4 ـ 2 ـ دسترسي به آب ( اعم از آب لوله كشي , رودخانه , چاه و يا غير آن .)
4 ـ 3 ـ دسترسي به برق ( اعم از شبكه برق سراسري يا نيروگاه اختصاصي .)
4 ـ 4 ـ دسترسي به تلفن ( اعم از با سيم يا بي سيم و يا ساير وسايل مخابراتي .)
4 ـ 5 ـ دوري از تجمع مراكز زباله و جانوران مزاحم ( به ويژه جوندگان و حشرات موذي .)
4 ـ 6 ـ داشتن فاصله كافي از مراكز و واحدهايي كه به نحوي موجب آلودگي هوا و محيط ميشوند طبق ضوابط مراجع صلاحيتدار مربوطه .
4 ـ 7 ـ فاصله كافي از مسيل طبق ضوابط مراجع صلاحيتدار مربوطه .
4 ـ 8 ـ فاصله كافي از خط گسل شناخته شده زلزله طبق ضوابط مراجع صلاحيتدار مربوطه ( در هر صورت ضوابط ايمني در برابر زلزله بايد در ساختمان آن رعايت شود ).
- طرح ساختمان سردخانه
پس از انتخاب محل سردخانه با توجه به مندرجات بند 4 مهندس طراح بايد ساختمان اصلي , ساير بناها و محوطه را با در نظر گرفتن شرايط اقليمي و بر اساس حجم مفيد مورد نظر و رعايت موارد زير طوري طراحي كند كه ضمن استفاده بهينه از زمين نيازهاي سردخانه به بهترين وجه ممكن تأمين گردد .
5 ـ 1 ـ محاسبه مساحت زمين مورد نياز براي بناي اصلي سردخانه با توجه به موارد استفاده و حجم مفيد سردخانه و تعيين محل بناي اصلي , به علاوه بايد زمين كافي براي موارد زير نيز مد نظر قرار گيرد :
5 ـ 1 ـ 1 ـ بارگيري , تخليه و مانور وسايط نقليه
5 ـ 1 ـ 2 ـ پاركينگ
5 ـ 1 ـ 3 ـ محل باسكول
5 ـ 1 ـ 4 ـ ساختمان جنبي از قبيل نگهباني , سرويسها و دفاتر
5 ـ 1 ـ 5 ـ محوطه فضاي سبز
5 ـ 6 ـ 1 ـ محل مسكوني براي كاركنان سردخانه در صورت امكان و مهمانسرا
5 ـ 2 ـ نقشه بنا و محوطه سازي بايد به گونهاي باشد كه تسهيلات و نكات زير در آن رعايت شده باشد :
5 ـ 2 ـ 1 ـ ورود و خروج وسايط نقليه باري به محوطه سردخانه , توزين كالا , تخليه و بارگيري به راحتي انجام گيرد .
5 ـ 2 ـ 2 ـ ساختمانهاي اداري , غذاخوري و سرويسها ( دستشويي , دوش حمام , آشپزخانه و توالت ) داراي موقعيت و زيربناي مناسب باشد .
5 ـ 2 ـ 3 ـ ورود و خروج مراجعان و پاركينگ اتومبيلهاي آنان در محل مناسب به آساني انجام گيرد .
5 ـ 2 ـ 4 ـ محل پاركينگ براي دو دستگاه ماشين آتش نشاني به گونهاي كه در موارد عادي از اين محل استفاده نگردد در نظر گرفته شود .
5 ـ 2 ـ 5 ـ محل استراحت نگهبانان و رانندگان در جاي مناسب در محوطه بوده و محل مسكوني كاركنان خارج از محيط كار سردخانه باشد .
5 ـ 2 ـ 6 ـ محل مخصوص جمع آوري و دفع زباله و ضايعات به منظور جلوگيري از انتشار آلودگي و جانوران موذي و غيره به ساختمان سردخانه در دورترين نقطه محوطه سردخانه از بناهاي اصلي در نظر گرفته شود .
5 ـ 2 ـ 7 ـ اتاق نگهداري مواد سريع الاشتعال و قابل انفجار نظير مواد گازي , رنگ روغن و تينر دور از ساختمانهاي اصلي و جنبي سردخانه و مجهز به سيستم تهويه مناسب پيش بيني گردد .
5 ـ 3 ـ در طرح و تيغه بندي ساختمان اصلي سردخانه موارد زير بايد رعايت شود :
5 ـ 3 ـ 1 ـ نوع بهرهگيري از سردخانه
5 ـ 3 ـ 2 ـ پيش بيني اجزاي ساختمان و تعيين ابعاد آنها با توجه به :
ـ نوع كالاهاي نگهداري
ـ شرايط نگهداري كالا از نظر دما , دمه نسبي , روش چيدن , سرعت گردش هوا با توجه به ماندگاري آن و شرايط اختصاصي مربوط به هر كالا .
5 ـ 4 ـ اجزاي ساختمان اصلي سردخانه و مواردي كه بايد در آن رعايت شود به شرح زير ميباشد :
5 ـ 4 ـ 1 سالنهاي نگهداري ـ تعداد سالنهاي نگهداري , ابعاد سالنها , جاي هر سالن نسبت به راهروي ارتباطي
5 ـ 4 ـ 1 ـ 1 ـ عايق كاري سالنهاي نگهداري بايد بر اساس استانداردهاي ملي مربوطه باشد .
5 ـ 4 ـ 1 ـ 2 ـ سالنهاي نگهداري كنترل اتمسفر بايد به گونهاي طراحي , محاسبه و اجرا شوند كه علاوه بر تحمل بار وارده بر آن قدرت تحمل فشار باري معادل 5 سانتي متر ستون آب را به طور وسيع و يكنواخت داشته باشند و كاملا هوابندي شده باشند ( ضمنأ بند 5 ـ 5 را ببينيد )
5 ـ 4 ـ 1 ـ 3 ـ اجراي فاصله نگهدار در سالنهاي نگهداري كه از قفسه بندي ( باكس پالت ) براي چيدن كالا بهرهگيري نميگردد , ضروري است .
5 ـ 4 ـ 2 ـ راهروهاي ارتباطي
5 ـ 4 ـ 2 ـ 1 ـ در طرح ساختمان سردخانه جاي سالنها نسبت به هم بايد طوري باشد كه طول راهروهاي ارتباطي به جهت رعايت حداقل فاصله در بارگيري و تخليه طولاني نباشد در صورتي كه طول راهرو بيش از 54 متر باشد بايد در انتهاي راهرو , در خروجي و سكوي بارگيري و تخليه پيش بيني گردد .
5 ـ 4 ـ 2 ـ 2 ـ با در نظر گرفتن عرض لازم براي حركت ليفت تراكها پهناي 6 ـ 5 متر براي راهروها سفارش ميگردد .
5 ـ 4 ـ 2 ـ 3 ـ چون نياز چنداني به ارتفاع زياد راهرو نيست لذا بهتر است با ايجاد سقف كاذب از قسمت فوقاني راهرو به عنوان محلي براي عبور لولهها و همچنين قرار دادن كابلها و غيره استفاده كرد رعايت اين امر در مورد سردخانههايي كه داراي سيستم سرمازاي آمونياكي ميباشند ضروري است .
5 ـ 4 ـ 3 ـ آمادگاه ـ ابعاد آمادگاه با توجه به نوع و حجم مفيد سردخانه تعيين ميگردد و جاي آن بعد از بارانداز ميباشد آمادگاه بايد داراي تجهيزات مناسب براي كنترل دما باشد و موارد بهرهگيري آن به شرح زير است :
5 ـ 4 ـ 3 ـ 1 ـ نگهداري موقت كالا , به گونهاي كه بتوان مقادير كم كالا را قبل از بارگيري يا فرآيند بعدي به مدت كوتاهي در آن نگهداري نمود .
4 ـ 5 ـ 3 ـ 2 ـ جور كردن , درجه بندي , بسته بندي و ساير فرآيندهاي متناسب با نوع مواد خوراكي
5 ـ 4 ـ 4 ـ پيش سردكن ـ براي سردخانههايي كه كالاي گرم پذيرفته و منجمد ميكنند پيش سردكن لازم است . جاي آن كنار تونل انجماد ميباشد .
5 ـ 4 ـ 5 ـ تونل انجماد ـ كليه سردخانههايي كه علاوه بر نگهداري كالاهاي منجمد عمل انجماد را نيز انجام ميدهند بايد داراي يك يا چند تونل انجماد متناسب با نياز سردخانه باشند .
5 ـ 4 ـ 6 ـ موتورخانه ـ موارد زير بايد درباره موتورخانه مد نظر قرار گيرد :
5 ـ 4 ـ 6 ـ 1 ـ سطح زير بناي كافي متناسب با حجم سردخانه و رعايت مسايل فني .
5 ـ 4 ـ 6 ـ 2 ـ مقاومت كافي كف موتورخانه براي حمل و نقل در زمان نصب ماشين آلات و تحمل بيشترين فشار احتمالي
5 - 4 - 6 - 3 - ساختمان بدنه موتورخانه با مصالح ساختماني مناسب ( آجر يا بلوك ) به طوري كه آن را از قسمتهاي سرد جدا كند .
5 ـ 4 ـ 6 ـ 4 ـ ارتفاع سقف به اندازهاي كه اجراي لوله كشي و دسترسي به شيرآلات به آساني صورت گيرد و ضمنأ داراي فضاي كافي جهت تهويه باشد .
5 ـ 4 ـ 6 ـ 5 ـ در ورودي جداگانه و راه فرار ( بسته به بزرگي يا كوچكي حداقل داراي دو در يا بيشتر كه كاركنان بتوانند در مواقع اضطراري خود را نجات دهند .
5 ـ 4 ـ 6 ـ 6 ـ تجهيزات مناسب تهويه .
5 ـ 4 ـ 7 ـ انبار قطعات و مواد يدكي ـ با گنجايش كافي متناسب با قطعات و موادي كه در آن نگهداري ميشود .
5 ـ 4 ـ 8 ـ اتاق كنترل ـ در كنار موتورخانه كه داراي پنجره و در مشترك با موتورخانه باشد به طوري كه بتوان به آساني بر دستگاههاي موتورخانه نظارت نمود .
5 ـ 4 ـ 9 ـ نيروگاه ـ با ابعاد ساختماني و توان توليد متناسب با نياز برقي و تجهيزات .
5 ـ 4 ـ 10 ـ اتاق ترانسفورماتور ـ طبق ضوابط وزارت نيرو .
5 ـ 4 ـ 11 ـ فضاي شارژ باطري و تعميرگاه ـ با در نظر گرفتن موارد زير :
5 ـ 4 ـ 11 ـ 1 ـ كف فضاي شارژ باطري بايد داراي شيب بندي مناسب و كف سازي مناسب باشد .
5 ـ 4 ـ 11 ـ 2 ـ فضاي شارژ باطري حتمأ از ساير قسمتها مجزا باشد .
5 ـ 4 ـ 11 ـ 3 ـ داراي تجهيزات مناسب تهويه به گونهاي كه هواي آلوده را از قسمت بالاي باطريها تخليه كند باشد .
5 ـ 4 ـ 12 ـ بارانداز ( سكوي تخليه و بارگيري ) ـ با در نظر گرفتن موارد زير :
5 ـ 4 ـ 12 ـ 1 ـ ابعاد بارانداز با توجه به نوع سردخانه و ميزان تخليه و بارگيري آن تعيين گردد .
5 ـ 4 ـ 12 ـ 2 ـ ارتفاع مناسب بارانداز معمولا بين 1/20 ـ 1 متر بوده و در بعضي موارد متحرك ميباشد .
5 ـ 4 ـ 12 ـ 3 ـ لبه بارانداز بايد مجهز به ضربه گير باشد .
5 ـ 4 ـ 12 ـ 4 ـ بارانداز حتي الامكان سرپوشيده باشد .
5 ـ 4 ـ 13 ـ درهاي اصلي سالنها به راهروهاي ارتباطي .
5 ـ 4 ـ 14 ـ درهاي اضطراري .
5 ـ 4 ـ 15 ـ پلهها و نردبانهاي ثابت براي ورود و خروج افراد تعمير كار به قسمت تجهيزات , لولهها و محلهاي مربوطه .
5 ـ 5 ـ ايستايي
5 ـ 5 ـ 1 ـ پي سردخانه
5 ـ 5 ـ 1 ـ 1 ـ زمين زير پي سردخانه بايد بر اساس آيين نامه ملي ساختمان بخش مربوط به مكانيك خاك جهت پي سازي ( از انتشارات وزارت مسكن و شهر سازي ) مورد مطالعه و بررسي قرار گيرد .
يادآوري ـ در صورتي كه در منطقه گونههاي علفهاي هرز كه ميتواند از جدار سيمان عبور كنند وجود داشته باشد بايد قبل از كف سازي با سموم مناسب ( علف هرزه كش ) سمپاشي شود .
5 ـ 5 ـ 1 ـ 2 ـ در مطالعه زمين زير پي به علت شرايط خاص سردخانه بايد تورم خاك در اثر يخبندان در كف سالنهاي نگهداري زير صفر مورد بررسي قرار گرفته شود و براي جلوگيري از آن تدابير لازم به عمل آيد . راه حلهاي زير پيشنهاد ميگردد :
ـ شمع كوبي و پي سازي روي شمع به ويژه در مناطق ساحلي .
ـ زه كشي در زمين و تهويه زمين زير سردخانه به طور طبيعي با استفاده از كانال و يا لوله در حالي كه طول كانال و يا لوله در جهت تهويه كمتر از 30 متر باشد .
ـ تهويه مصنوعي با هواي گرم در طول بيش از 30 متر .
ـ استفاده از منبع حرارتي در زير عايق كف سردخانه .
يادآوري 1 ـ محل عبور جريان هوا از دو طرف در سيستم تهويه طبيعي و مصنوعي بايد با تور سيمي و يا صفحات مشبك فلزي به منظور جلوگيري از ورود جانوران پوشانده شود .
يادآوري 2 ـ در لولههاي تهويه براي خروج آب تقطير شده بايد پيش بينيهاي لازم به عمل آيد .
5 ـ 5 ـ 1 ـ 3 ـ توجه ويژه به جلوگيري از نشست در ساختمان سردخانه براي حفظ خواص عايقها و جلوگيري از ترك خوردن آنها و اتلاف انرژي و نيز محافظت از لوله كشي .
5 ـ 5 ـ 1 ـ 4 ـ رعايت مقررات و ضوابط مندرج در آئين نامه ملي ساختمان مبحث شماره 7 ـ ( پي و پي سازي ) ـ ( نشريه وزارت مسكن و شهرسازي طرح , محاسبه و اجراي پي ريزي سردخانه .)
5 ـ 5 ـ 2 ـ اسكلت ساختمان سردخانه ميتواند فلزي , بتون آرمه , مختلط فلزي و بتوني , پيش ساخته ( سوله ) و مصالح بنايي باشد .
يادآوري 1 ـ نوع اسكلت با توجه به شرايط اقليمي , حجم سردخانه مسائل فني و اقتصادي انتخاب ميگردد .
يادآوري 2 ـ اسكلت ساختمان بايد بر اساس مقررات و ضوابط مندرج در استاندارد شماره 519 ايران ( حداقل بار وارد بر ساختمانها و ابنيه فني ) و شماره 2800 ايران ( آئين نامه ساختمانها در برابر زلزله ) طرح و محاسبه گردد .
5 ـ 5 ـ 2 ـ 1 ـ اسكلت فلزي ـ طرح , محاسبه و اجراي اين نوع اسكلت بايد با توجه به مقررات و ضوابط مندرج در آئين نامه ملي ساختمان مبحث شماره 10 ( طرح و اجراي ساختمانهاي فولادي ) صورت گيرد . علاوه بر آن رعايت نكات زير در اين نوع اسكلتها ضروري است :
ـ جلوگيري از خوردگي مصالح فلزي به علت شرايط خاص سردخانه .
ـ اتخاذ تدابير لازم براي جلوگيري از ايجاد پلهاي حرارتي و تعريق .
5 ـ 5 ـ 2 ـ 2 ـ اسكلت بتون آرمه ـ طرح , محاسبه و اجراي اين نوع اسكلت بايد بر اساس مقررات و ضوابط مندرج در آئين نامه ملي ساختمان مبحث شماره 9 ( طرح و اجراي ساختمانهاي بتون آرمه ) صورت گيرد .
5 ـ 5 ـ 2 ـ 3 ـ اسكلت مختلط فلزي و بتوني ـ با توجه به بندهاي 5 ـ 5 ـ 2 ـ 1 و 5 ـ 5 ـ 2 ـ 2 شرايط آن مورد توجه باشد .
5 ـ 5 ـ 2 ـ 4 ـ اسكلت پيش ساخته ـ اين نوع اسكلت از قطعات پيش ساخته فلزي , بتوني چوبي و يا ساير مصالح صنعتي ساخته ميشود .
5 ـ 5 ـ 2 ـ 5 ـ اسكلت با مصالح بنايي ـ اين نوع اسكلت با مصالحي نظير آجر , سنگ , بلوك سيماني و غيره ساخته ميشود .
5 ـ 6 ـ اجزاي ساختمان سردخانه
5 ـ 6 ـ 1 ـ عايق رطوبتي
براي جلوگيري از نفوذ دمه به داخل و آسيب وارده به اجزاي ساختماني و در نهايت جلوگيري از افزايش بار حرارتي سيستم سرمازا بايد از عايق رطوبتي بهرهگيري شود .
5 ـ 6 ـ 1 ـ 1 ـ ويژگيهاي لازم براي عايق رطوبتي به شرح زير است :
ـ مقاوم در برابر نفوذ دمه و آب
ـ انعطاف و شكل پذيري .
ـ داشتن استحكام در برابر فشار .
5 ـ 6 ـ 1 ـ 2 ـ جاي نصب ـ عايق رطوبتي در طرفي كه فشار جزئي بخار آب زياد است يعني در سطح خارجي عايق حرارتي در كف , ديوار و سقف ميباشد ضروري است در مناطق سردسير به ويژه در سردخانههاي بالاي صفر در طرف ديگر عايق حرارتي عايق رطوبتي ديگري نيز كار گذاشته شود .
يادآوري ـ نصب عايق رطوبتي بايد به گونهاي باشد كه در آن درزي به وجود نيايد و آسيبي به آن نرسد .
5 ـ 6 ـ 1 ـ 3 ـ عايق رطوبتي در كف و ديوارها به گونهاي بايد اجرا شود كه قسمتي از عايق مربوط به سقف روي عايق رطوبتي ديوار و قسمتي از عايق مربوط به ديوار روي عايق رطوبتي كف را بپوشاند .
5 ـ 6 ـ 2 ـ عايق حرارتي ـ عايق حرارتي در محل مناسب ساختمان سردخانه براي كاهش تبادل حرارتي و نيز جلوگيري از افزايش بار حرارتي سيستم سرمازا نصب ميگردد .
يادآوري ـ در انتخاب ضخامت عايق حرارتي , جلوگيري از تقطير آب در سطح عايق و رعايت جنبه اقتصادي مورد توجه است و ضخامت عايق بايد به اندازهاي باشد كه تبادل حرارت در سطوح مختلف 11/5 ـ 9 وات بر متر مربع باشد .
5 ـ 6 ـ 2 ـ 1 ـ ويژگيهاي لازم براي عايق حرارتي به شرح زير است .
ـ نداشتن مو
ـ قابل تجزيه نبودن در شرايط سردخانه
ـ نم گير نبودن چون در اثر جذب آب مقاومت حرارتي عايق كم ميشود .
ـ داشتن جنس مناسب به گونهاي كه ميكرو ارگانيسمها در آن رشد نكنند و جاي لانه , رشد و عبور جانوران نشود .
ـ به آساني شعلهور نشده و آتشگيري را شدت ندهد .
ـ در برابر بارهاي وارده مقاوم باشد .
ـ خاصيت عايق بودن را به مرور زمان از دست ندهد .
يادآوري : عايقهاي حرارتي مورد استفاده در برابر نم و آتشگيري محافظت شوند .
5 ـ 6 ـ 2 ـ 2 ـ محل نصب عايق حرارتي - بند 5 ـ 6 ـ 1 ـ 2 را ببينيد .
5 ـ 6 ـ 2 ـ 3 ـ اگر از ديواره عايق پيش ساخته 15 بهرهجويي نشود بهتر است روي عايقهاي حرارتي واقع در سطوح جانبي سردخانه با مصالحي نظير اندود سيماني , بلوك سيماني , ورقهاي قلع اندود , ورقهاي آلومينيومي , ورقهاي فولادي زنگ نزن و غيره پوشانده شود .
6 ـ 5 ـ 2 ـ 4 ـ اگر عايق حرارتي يك پارچه نباشد بايد عايقها در دو لايه و يا بيشتر به صورتي كه درزها روي هم قرار نگيرد نصب شود .
5 ـ 6 ـ 3 ـ كف سردخانه ـ طرح , محاسبه و اجراي كف سازي سردخانه بايد با شرايط خاص سردخانه مناسب باشد و كف ساخته شده و بارهاي وارده بر زمين زير آن بايد با مقررات و ضوابط مندرج در استاندارد شماره 519 ايران ( حداقل بار وارده بر ساختمانها و ابنيه فني ) مطابقت داشته باشد .
5 ـ 6 ـ 3 ـ 1 ـ از نصب كف شوي در كف سالنهاي نگهداري اجتناب شود و در صورت ضرورت نصب , دهانه خروجي كف شوي بايد درپوش داشته باشد و در لوله گذاري تدابير لازم به منظور جلوگيري از يخ زدگي آنها و نيز جلوگيري از ورود جانوران موذي به داخل سردخانه در نظر گرفته شود .
5 ـ 6 ـ 3 ـ 2 ـ سفارش ميشود در كف ورودي سالنهاي نگهداري زير صفر جلوي در المنت برقي گرمازا كار گذاشته شود تا از يخ زدگي كف جلوگيري گردد .
5 ـ 6 ـ 3 ـ 3 ـ برش كف ـ اجزاي برش كف سردخانه كه در شكل 1 و 2 نشان داده شده است از زير پي به طرف داخل بايد مطابق با شرايط زير باشد :
ـ تراكم خاك زير كف بايد به گونهاي باشد كه فشار وارد از كف را به نحو مطلوبي تحمل كند .
ـ سطح كف بايد از بتون تراز ( مگر ) پوشيده شود .
ـ عايق رطوبتي ـ موارد مندرج در بند 5 ـ 6 ـ 1 در مورد كف سردخانه رعايت گردد .
ـ عايق حرارتي ـ موارد مندرج در بند 5 ـ 6 ـ 2 در مورد كف سردخانه رعايت گردد .
ـ لايه بتون مسلح با ضخامت حداقل 15 سانتي متر كه 350 ـ 300 كيلوگرم سيمان در متر مكعب بتن داشته باشد . سطح تمام شده بتون بايد صاف باشد .
5 ـ 6 ـ 4 ـ ديوار سردخانه ـ براي ديوارهاي سردخانه با توجه به نوع اسكلت ساختماني بكار رفته ميتوان از ديواره عايقي پيش ساخته استفاده نمود . در صورت استفاده از اسكلت با مصالح ساختماني براي عايق كاري آن ميتوان طبق شكل شماره 3 عمل كرد .
5 ـ 6 ـ 4 ـ 1 ـ برش عرضي ديوار سردخانه از بيرون به داخل از بخشهاي زير تشكيل ميگردد :
ـ در صورتي كه ديوار به علت صاف نبودن به اندود سيماني نياز داشته باشد اندود سيماني شود .
ـ موارد مندرج در بند 5 ـ 6 ـ 1 در مورد عايق رطوبتي ديوار سردخانه رعايت گردد .
ـ موارد مندرج در بند 5 ـ 6 ـ 2 در مورد عايق حرارتي ديوار سردخانه رعايت گردد .
يادآوري 1 ـ جدار نهايي و تمام شده ممكن است از نوع رابيتس 16 و اندود سيماني ورقهاي قلع اندود , ورقهاي آلومينيومي , فولاد زنگ نزن و غيره باشد .
يادآوري 2 ـ با توجه به بندهاي 3 ـ 6 و 5 ـ 4 ـ 1 فاصله نگهدار با ارتفاع مناسب بايد در نظر گرفته شود . يك نمونه بتوني آن در شكل شماره 3 نشان داده شده است .
5 ـ 6 ـ 5 ـ سقف سردخانه ـ پوشش سقف سردخانه ممكن است يكي از دو نوع زير باشد :
ـ سقف تخت
ـ سقف شيب دار
5 ـ 6 ـ 5 ـ 1 ـ سقف تخت ـ در مورد سقف تخت نكات زير از بيرون به داخل سردخانه بايد رعايت شود :
ـ بعد از پايان پوشش سازهاي سقف سطح صافي براي عايق كاري ايجاد گردد . اين عمل در مورد پوششهاي تير آهن يا تيرهاي بتوني با مصالح بنايي ممكن است با اندود سيماني انجام شود .
ـ موارد مندرج در بند 5 ـ 6 ـ 1 در مورد عايق رطوبتي سقف سردخانه رعايت گردد .
ـ موارد مندرج در بند 5 ـ 6 ـ 2 در مورد عايق حرارتي سقف سردخانه رعايت گردد مطالب بند 5 ـ 6 ـ 4 ـ 1 مربوط به عايق حرارتي در اينجا نيز صادق است .
5 ـ 6 ـ 5 ـ 2 ـ سقف شيبدار ـ اين نوع سقف خود از دو سقف اصلي و كاذب تشكيل شده است . پوشش سقف اصلي برابر با نوع اسكلت بكار رفته با بهره جويي از آئين نامه مربوطه اجرا ميشود و براي نصب سقف كاذب از شبكههاي فلزي , چوبي و غيره ميتوان استفاده نمود . اين شبكهها بايد با توجه به مقاومت و تبادل حرارتي آن طرح و ساخته شود . پوشش سقف كاذب طبق شكل شماره 4 از بيرون به داخل تشكيل شده است از :
ـ عايق رطوبتي
ـ عايق حرارتي
ـ جدار نهايي
يادآوري 1 ـ در صورتي كه در سردخانه سقف كاذب وجود داشته باشد . تهويه فضاي بالاي سقف كاذب ( فضاي بين سقف اصلي و كاذب ) براي جلوگيري از تقطير آب و كاهش دما ضروري است .
يادآوري 2 ـ در پوشش سقف سردخانه ميتوان از پانلهاي پيش ساخته بهره جويي نمود بهر صورت اين نوع سقف بايد شرايط فني لازم را از نظر مقاومتهاي سازهاي , حرارتي و رطوبتي دارا باشد .
5 ـ 6 ـ 6 ـ در سردخانه ـ در سردخانه باير مناسب با حجم آن , نوع كالايي كه نگهداري ميشود و روش حمل و نقل باشد . درهاي سردخانه بايد ويژگيهاي زير را دارا باشد .
5 ـ 6 ـ 6 ـ 1 ـ از موادي ساخته شود كه محل مناسبي براي رشد و نمو ميكرو ارگانيسمها , حشرات و غيره نباشد .
5 ـ 6 ـ 6 ـ 2 ـ در و چهار چوب هر دو بايد هوابندي شده باشد .
5 ـ 6 ـ 6 ـ 3 ـ بدنه در بايد داراي عايق حرارتي باشد روكش محافظ رطوبت داشته باشد .
5 ـ 6 ـ 6 ـ 4 ـ بهتر است در سالنهاي نگهداري كه ورود و خروج كالا در آن زياد است با فرمان خودكار باز و بسته شود ولي بايد بتوان با دست نيز در را باز بسته نمود .
5 ـ 6 ـ 6 ـ 5 ـ جلوي در سردخانه بايد حفاظ مناسب باشد كه هنگام ورود و خروج كالا درها آسيبي نبيند .
5 ـ 6 ـ 6 ـ 6 ـ درهاي سردخانه از درون و برون قابل باز شدن باشد حتي در مواقعي كه از بيرون قفل شده باشند .
5 ـ 6 ـ 6 ـ 7 ـ در سالنهاي نگهداري زير صفر پيش بيني لازم براي جلوگيري از يخ زدگي بين در و چهار چوب آن بايد به عمل آيد .
5 ـ 6 ـ 6 ـ 8 ـ در سالنهاي نگهداري كه ورود و خروج كالا در آن زياد باشد نبايد مستقيمأ به محيط بيرون از سردخانه باز شود و ضروري است در صورت نداشتن راهروي ارتباطي فضايي بسته در جلوي در تعبيه گردد .
5 ـ 6 ـ 6 ـ 9 ـ در سالنهايي كه در آنها مدت زيادي باز ميماند بهتر است پرده هوا در جلوي در تعبيه نمود . پيشنهاد ميگردد پرده هوا در بيرون از سالن بالاي در كار گذاشته شود . ضمنأ به جاي پرده هوا ميتوان از پرده يا در پلاستيكي بعد از در سالن بهره جويي نمود .
5 ـ 6 ـ 7 ـ دريچه هواكش ـ پيش بيني محل نصب هواكش براي تهويه سالنهاي نگهداري بالاي صفر سفارش ميشود .
- تجهيزات و مواد
6 ـ 1 ـ تجهيزات و مواد توليد و توزيع سرما ـ تجهيزات و مواد توليد و توزيع سرما عبارتند از :
ـ كمپرسور
ـ كندانسور
ـ تبخير كننده
ـ مخزن شاره سرمازا
ـ مخزن جدا كننده ( در سيستم آمونياكي )
ـ پمپها
ـ شيرها
ـ كنترلها
ـ لولهها
ـ شارههاي سرمازا
يادآوري 1 ـ اين تجهيزات بايد براي حداكثر بار سرمايي سردخانه 17 طرح , محاسبه و انتخاب شود .
يادآوري 2 ـ از اين تجهيزات به دو گونه سيستم مركزي و سيستم تك واحدي براي توليد سرما بهره جويي ميگردد .
6 ـ 1 ـ 1 ـ كمپرسور ـ رايجترين روش توليد سرما در سردخانههاي مواد خوراكي استفاده از كمپرسور است . شمار و توان سرمازايي كمپرسورها بايد با توجه به بار سرمايي ناشي از بهره جويي از بيشترين حجم مفيد سردخانه در نظر گرفته شود . اين دستگاهها داراي انواع مختلفي ميباشند و با توجه به پيشرفتهاي كنوني در زمينه توليد كمپرسورها براي بهره جويي از كارآيي افزونتر با رعايت صرفه اقتصادي توصيه ميشود از تعداد كمتري كمپرسور با توان سرما دهي بيشتر بهرهگيري كرد . 18 توان سرمازايي يكي از كمپرسورها بايد مناسب با كمترين بار سرمايي باشد .
6 ـ 1 ـ 2 ـ كندانسور ـ اين دستگاه بايد داراي ظرفيتي باشد تا حداكثر بار سرمايي و بار ناشي از توان جذب شده از الكتروموتور كمپرسورها را در بحرانيترين شرايط اقليمي جبران كند .
6 ـ 1 ـ 3 ـ تبخير كننده ـ اين دستگاه بايد به گونهاي انتخاب گردد كه اختلاف دماي شاره سرمازاي درون كوئل تبخير كننده با دماي مناسب سالن نگهداري براي حفظ دمه نسبي آن با جدول شماره 5 منطبق باشد .
ارقام جدول فوق براي كالاهاي بدون بسته بندي ميباشد و در مورد كالاهاي بسته بندي شده كه بسته بندي آنها در برابر از دست دادن رطوبت مقاوم است , اختلاف دماي 14 تا 9 درجه سلسيوس قابل قبول است . جا و شمار تبخير كنندهها در هر سالن بايد به گونهاي تعيين گردد كه اولا رانش هوا به دورترين كالاها رسيده و اختلاف دما در نقاط مختلف سالن از حد تعيين شده بيشتر نگردد . در مورد سيستم هواي ساكن و كالاهايي كه براي نگهداري نياز به گردش هوا ندارند , مسئله رانش هوا منتفي است .
يادآوري 1 ـ فاصله بين پرههاي 19 كوئل تبخير كننده در شرايط دماي صفر حداقل 6 ميلي متر و در دماي زير صفر حداقل 8 ميلي متر تعيين گردد .
يادآوري 2 ـ سرعت هوايي كه از روي كوئل تبخير كننده عبور داده ميشود بايد حداقل 2/5 متر در ثانيه و حداكثر 5 متر در ثانيه باشد در تونلهاي انجماد سرعت هواي عبوري ميتواند حداكثر 10 متر در ثانيه باشد .
يادآوري 3 ـ در مورد كالاهايي كه آب آنها حتي المقدور بايد حفظ گردد و مدت نگهداري آنها نيز طولاني ميباشد سرعت هواي عبوري حداكثر بايد 1/5 متر در ثانيه باشد و در سالنهاي بالاي صفر مخصوص نگهداري ميوه حجم جابجايي هوا به گونهاي باشد كه حداقل 30 برابر حجم سالن نگهداري هواي سرد در هر ساعت در اطراف ستونهاي جعبه ميوه گردش داده شود .
يادآوري 4 ـ سفارش ميشود بادزنهايي با موتورهاي دو سرعته در تبخير كنندهها براي تغيير سرعت گردش هواي سرد در نظر گرفته شود .
يادآوري 5 ـ در زير تبخير كنندهها سيني مخصوص جمع آوري آب بايد نصب گردد و آب طشتك با لولهاي كه شيب كافي داشته باشد به بيرون از سالن هدايت گردد . در سالنهاي با دماي زير صفر سيني و لوله تخليه بايد داراي المان حرارتي باشد و ضمنأ ادامه لولههاي تخليه در بيرون از سالن داراي سيفون بوده و شيب مناسب داشته باشد .
يادآوري 6 ـ در مواردي كه برفك زدايي با فرمان خودكار عمل ميكند بايد وسايل خودكار مذكور با فرمان دستي نيز قابل كنترل باشد .
6 ـ 1 ـ 4 ـ مخزن شماره سرمازا ـ مخزن شاره سرمازا بايد براي فشاري كه به آن وارد ميآيد مناسب باشد و با فشار معادل 1/5 برابر فشار كار آزمايش شده باشد و براي آساني در نگهداري و تعميرات سردخانه مجموع گنجايش مخازن حداقل بايد 120 درصد حجم كل شاره سرمازا در سيستم باشد .
يادآوري ـ نصب وسيله مناسب نمايش سطح شاره سرمازا در مخزنهاي با گنجايش بيش از 300 ليتر ضروري است .
6 ـ 1 ـ 5 ـ مخزن جداكننده ـ اين مخزن بايد براي تحمل 1/5 برابر بيشترين فشاري كه به آن وارد ميآيد مناسب باشد ( حداقل 22 اتمسفر .)
6 ـ 1 ـ 6 ـ بمبها ـ دبي پمپ ( در مورد سرمازاي آمونياك ) بايد 4 ـ 3 برابر دبي شاره سرمازاي مورد نياز باشد .
6 ـ 1 ـ 7 ـ شيرها ـ شيرها بايد جايي نصب شوند كه به آساني در دسترس باشند و در مورد سيستم سرمازاي آمونياكي , شيرهاي مربوط به تبخير كننده حتي المقدور بيرون از سالن نگهداري نصب گردد .
6 ـ 1 ـ 8 ـ كنترلها ـ به بند 7 ـ 2 ايمني تجهيزات مراجعه شود .
6 ـ 1 ـ 9 ـ لولهها ـ در طرح , محاسبه و اجراي شبكه لوله كشي شاره سرمازا نكات زير بايد مورد توجه قرار گيرد :
6 ـ 1 ـ 9 ـ 1 ـ جنس لولهها بايد به گونهاي باشد كه شاره سرمازا باعث خوردگي آن نگردد .
6 ـ 1 ـ 9 ـ 2 ـ به منظور كاهش طول لوله كشي و مقدار شاره سرمازا و افت فشار , لوله كشي حتي المقدور بايد كوتاه و مستقيم باشد .
6 ـ 1 ـ 9 ـ 3 ـ لولهها بايد از آسيبهاي مكانيكي و صدمات ناشي از شرايط جوي ( خوردگي , زنگ زدگي ) محافظت شوند .
6 ـ 1 ـ 9 ـ 4 ـ لولهها نبايد مانع عبور و مرور باشند و نصب آنها به گونهاي باشد كه مانع بازديد و تعمير كمپرسورها و ساير تجهيزات نگردد .
6 ـ 1 ـ 9 ـ 5 ـ براي نگهداري لولهها بايد در فاصلههاي مناسب از بست و آويز يا تكيه گاه استفاده نمود .
6 ـ 1 ـ 9 ـ 6 ـ در مواردي كه احتمال تشكيل شبنم روي لولهها وجود دارد بايد آن را با عايق رطوبتي نيز پوشاند .
6 ـ 1 ـ 10 ـ شارههاي سرمازا 20شارههاي سرمازايي كه امروزه براي جذب گرما و توليد سرما در سردخانهها به كار ميروند عبارتند از :
6 ـ 1 ـ 10 ـ 1 ـ آمونياك
6 ـ 1 ـ 10 ـ 2 ـ انواع مجاز فرئون
6 ـ 1 ـ 10 ـ 3 ـ شارههاي جديد
6 ـ 2 ـ تجهيزات برقي
6 ـ 2 ـ 1 ـ در صورتي كه سردخانه به شبكه عمومي برق متصل نباشد و خود داراي نيروگاه مستقل باشد بهتر است سيستم موتوري نيروگاه به گونهاي انتخاب شود كه با دور كم كار كند .
6 ـ 2 ـ 2 ـ كابل كشي قدرت و كنترل بايد جدا از هم كشيده شوند .
6 ـ 2 ـ 3 ـ در سالنهاي نگهداري چراغهاي روشنايي و كليدهاي قطع و وصل آن بايد از نوع ضد رطوبت بوده و براي شرايط كار سالنهاي مزبور مناسب باشد , سفارش ميگردد يك چراغ جهت نشان دادن يا خاموش بودن چراغهاي داخل سالن بيرون از آن بالاي در نصب شود , همين طور چراغي به منظور تأمين حداقل ديد به لحاظ خروج اضطراري در محل در به طور دائم در سالن نگهداري روشن باشد .
6 ـ 2 ـ 4 ـ در سالن نگهداري پريز , فيوز و جعبه تقسيم حتي الامكان نبايد نصب گردد , در صورت ضرورت از جعبه تقسيم , پريز و فيوز ضد رطوبت بهره جويي شود .
6 ـ 2 ـ 5 ـ براي هر يك از دستگاههاي مصرف كننده برق در داخل سالنهاي نگهداري بايد رشته كابل مستقل و بدون نوار چسب و حتي الامكان به طور يكسره از تابلوي مخصوص واقع در خارج و در كنار در آن كشيده شود و روي تابلوي مزبور كليد قطع و وصل و فيوزهاي مستقل براي هر يك از مصرف كنندهها نصب گردد .
6 ـ 2 ـ 6 ـ كليد تابلوهاي سردخانه , وسايل برقي و بدنه فلزي ساختمان سردخانه بايد به گونهاي مناسب اتصال زمين داشته باشد . به اين منظور ضروري است شبكه اتصال زمين مناسب در نظر گرفته شود .
6 ـ 2 ـ 7 ـ موتور بادزنها و ساير لوازم برقي كه داخل سالن نگهداري نصب ميگردد بايد از نوع ضد رطوبت يا حداقل 21IP54 و مناسب با شرايط سالن باشند .
6 ـ 2 ـ 8 ـ حفاظتهاي لازم جهت جلوگيري از آسيبهاي فيزيكي كابلها به عمل آيد .
6 ـ 3 ـ تجهيزات ترابري ـ تجهيزات ترابري كه در داخل سردخانه مورد بهره برداري قرار ميگيرد به طور كلي عبارتند از :
ـ ليفت تراك
ـ نقاله
ـ پالت تراك22
6 ـ 4 ـ ساير تجهيزات
6 ـ 4 ـ 1 ـ تجهيزات نم زن ـ اين تجهيزات در سالنهاي نگهداري با دماي بالاي صفري كه كالاي مورد نگهداري نياز به رطوبت دارد نصب ميگردد و ضروري است كه به طور خودكار عمل كند ولي داراي كنترل دستي نيز باشد .
6 ـ 4 ـ 2 ـ تجهيزات تعيين دما ـ اين تجهيزات شامل : ثبات دما ( نصب شده در تابلوي كنترل اصلي ,) دماسنج سوندي ( از نوع تيغهاي و سوزني ,) دماسنج رقمي و عقربهاي ميباشد كه بايد در سالنهاي نگهداري در كنار در ورودي سالنها نصب گردد .
6 ـ 4 ـ 3 ـ تجهيزات تعيين دمه ـ اين تجهيزات شامل : ثبات دمه نسبي ( نصب شده در كنترل اصلي ,) دمه سنج رقمي و عقربهاي كه بايد در سالنهاي نگهداري در كنار در ورودي سالنها نصب گردد .
6 ـ 4 ـ 4 ـ سختي گير
6 ـ 4 ـ 5 ـ دستگاه متعادل كننده فشار هوا ـ اين دستگاه در داخل سالنهاي نگهداري روي ديوار نصب ميگردد و عمل آن جلوگيري از ايجاد خلأ نسبي ميباشد . 6 ـ 4 ـ 6 ـ هواكش
6 ـ 5 ـ تجهيزات و مواد يدكي
6 ـ 5 ـ 1 ـ كمپرسور يدك
ـ كمپرسور يدكي در سيستم مركزي به صورت نصب شده ضروري است . در صورتي كه كمپرسورهاي اصلي در مدار 5 واحد و يا كمتر باشد يك واحد كمپرسور معادل بزرگترين گنجايش آنها بايد نصب باشد در صورتي كه تعداد كمپرسورهاي سيستم از پنج واحد بيشتر و از ده واحد كمتر باشد بهتر است دو واحد با بيشترين گنجايش دو كمپرسور متفاوت سيستم نصب باشد و به مدار يا مدارهاي توزيع سرما با كليه شيرهاي قطع و وصل متصل شده باشد .
ـ كمپرسور يدكي در سيستم تك واحدي بر حسب تعداد واحدهاي اصلي مشابه نصب شده مطابق با جدول شماره 6 در انبار تجهيزات يدكي موجود باشد و در اين سيستم كمپرسورهاي يدكي به صورت نصب شده ضروري نيست .
6 ـ 5 ـ 2 ـ الكتروموتور يدك ـ وجود الكتروموتور يدك به شمار كافي در انبار تجهيزات يدكي ضروري است .
6 ـ 5 ـ 3 ـ وجود پروانه بادزن به شمار كافي در انبار تجهيزات ضروري است .
6 ـ 5 ـ 4 ـ پمپ آب يدك ـ حداقل يك پمپ آب يدكي با گنجايشي برابر بيشترين گنجايش پمپهاي نصب شده به وسيله شيرها به مدار متصل باشد .
6 ـ 5 ـ 5 ـ پمپ سرمازاي يدك ـ حداقل يك پمپ سرمازاي يدكي با گنجايشي برابر با بيشترين گنجايش پمپهاي نصب شده به وسيله شيرهاي مربوط به مدار متصل باشد .
6 ـ 5 ـ 6 ـ نيروگاه يدك
6 ـ 5 ـ 6 ـ 1 ـ نيروگاه يدك در سردخانهاي كه به شبكه عمومي برق متصل نباشد به شرح زير است :
ـ دو دستگاه نيروگاه برق هر يك صد درصد بار دائم همزمان مورد نياز .
ـ سه دستگاه نيروگاه برق هر يك پنجاه درصد بار دائم همزمان مورد نياز .
ـ چهار دستگاه نيروگاه برق هر يك چهل درصد بار دائم همزمان مورد نياز .
6 ـ 5 ـ 6 ـ 2 ـ نيروگاه يدك در سردخانهاي كه نيروي برق مورد نياز خود را از شبكه عمومي تأمين نمايد بايد نيروگاه برق يدكي با قدرت صد در صد بار دائم همزمان آماده كار داشته باشد .
يادآوري : قدرت نيروگاه دربار دائم با توجه به شرايط اقليمي منطقه ( فشار ـ دما ) ميباشد .
7 ـ ايمني
7 ـ 1 ـ ايمني ساختمان
7 ـ 1 ـ 1 ـ توصيه ميشود با توجه به محل و بناي سردخانه سيستم برق گير حفاظتي ( اتصال به زمين ) پيش بيني گردد .
7 ـ 1 ـ 2 ـ اطاق شارژ باطري از سالنهاي نگهداري جدا بوده و داراي تهويه مناسب باشد .
7 ـ 1 ـ 3 ـ در صورتي كه براي دفع فاضلاب از چاه معمولي و يا آبكش بهره جويي ميشود دقت لازم در مورد جلوگيري از آلودگي چاههاي آب مجاور انجام گيرد .
7 ـ 2 ـ ايمني تجهيزات
7 ـ 2 ـ 1 ـ كليه تجهيزات نصب شده در فضاي باز بايد نسبت به شرايط اقليمي منطقه مقاومت كافي داشته باشد .
7 ـ 2 ـ 2 ـ براي جلوگيري از قطع جريان روغن به قسمتهاي متحرك كمپرسور نصب تجهيزات خودكار كنترل فشار روغن ضروري است .
7 ـ 2 ـ 3 ـ نصب تجهيزات قطع كننده فشار بالا به سر سيلندر كمپرسور در جايي كه سازنده تعيين كرده است ضروري ميباشد و بايد قبل از شير خروجي كمپرسور قرار گيرد .
7 ـ 2 ـ 4 ـ در مسير جريان آب به كمپرسور بايد تجهيزات سنجش خودكار جريان آب 23 نصب شود تا در صورتي كه جريان آب قطع گردد كمپرسور به طوري خودكار متوقف شود .
7 ـ 2 ـ 5 ـ در مواردي كه براي آب كردن يخ و برفك تجهيزات تبخير كنندهها از نيروي برق استفاده ميشود ضروري است پايان برفك زدايي به وسيله ترموستات كه در جاي مناسبي روي كوئل نصب شده است با يك كليد حساس به فشار انجام شود .
7 ـ 2 ـ 6 ـ مخزنهاي جدا كننده علاوه بر نصب وسيله مناسب نمايش سطح سرمازا بايد به تنظيم كننده سطح نرمال شاره سرمازا و تنظيم كننده سطح حداقل و حداكثر شاره سرمازا مجهز باشد .
7 ـ 2 ـ 7 ـ در سيستمهايي كه از پمپ براي فرستادن شاره سرمازا بهره جويي ميشود پيش بيني كنترلهاي حفاظت پمپ ضروري است .
7 ـ 2 ـ 8 ـ بهره جويي از شير اطمينان دوبل 24 در مخزنهاي سرمازايي مايع , مخزنهاي جدا كننده و در سيستمهاي فاقد مخزن سرمازاي مايع آمونياك در روي كندانسور ضروري است . شير اطمينان بايد مجهز به لوله تخليه در فضاي باز و در ارتفاع بالا تراز سقف ساختمان باشد .
7 ـ 2 ـ 9 ـ نصب شيرهاي قطع و وصل در جاي ورود و خروج لولهها به تجهيزات توليد و توزيع سرما مانند كمپرسور و كندانسور ضروري است و نيز در لوله كشيهاي طولاني نصب شيرهاي قطع و وصل در فاصلههاي معين سفارش ميگردد تا در صورت نشست و لزوم تعمير بتوان قسمت مورد نياز را از سيستم جدا نمود .
7 ـ 2 ـ 10 ـ قبل از شيرهاي كنترل بايد يك عدد صافي كه دسترسي به آن بدون پياده كردن شير كنترل امكانپذير باشد نصب گردد .
7 ـ 2 ـ 11 ـ لوله برگشت ( مكش ) كمپرسور بايد عايق كاري گردد . لولههاي رفت سرمازا از كمپرسور نبايد عايقكاري شوند مگر اين كه مسير لوله كشي به گونهاي باشد كه احتمال سوختن افراد را در پي داشته باشد . همچنين سفارش ميگردد در مواردي كه از گاز داغ براي برفك زدايي بهره جويي ميگردد لوله كشي مربوطه عايقكاري گردد .
7 ـ 2 ـ 12 ـ از به وجود آمدن پلهاي حرارتي بين لوله و محيط بيرون بايد جلوگيري نمود . بستها و آويزها نبايد با لوله برگشت تماس نبايد با لوله برگشت تماس مستقيم داشته باشند بلكه بايد تماس آنها را با لوله توسط عايق صورت گيرد .
7 ـ 2 ـ 13 ـ در موقع نصب لولهها , درون آنها بايد از مواد خارجي تميز شده باشد .
7 ـ 2 ـ 14 ـ پيش بيني لازم براي جلوگيري از انتقال ارتعاشات تجهيزات به شبكه لوله كشي به عمل آيد .
7 ـ 2 ـ 15 ـ كليه لولهها با توجه به حالت سرمازاي داخل آن ( بخار , مايع , گاز داغ ) متناسبأ , رنگآميزي يا با نوارهاي رنگي مشخص گردند .
7 ـ 2 ـ 16 ـ در موتور خانه ( محل مخزنها و محلهاي مورد نياز ديگر براي تخليه سرمازاهاي قابل اشتعال ,) بايد از تجهيزات تهويه كه در حين كار توليد جرقه نكند ( موتور بسته ) بهره جويي گردد .
7 ـ 2 ـ 17 ـ نصب سيستم تشخيص نشت شاره سرمازا و اعلام آن در هر يك از سالنهاي نگهداري ضروري است .
7 ـ 2 ـ 18 ـ كليه قسمتهاي متحرك ( چرخ طيار , پروانهها و تسمهها ) همچنين پلهها و پاگرد طبقات بايد داراي حفاظ باشد .
7 ـ 3 ـ ايمني در پيشگيري از آتش سوزي
7 ـ 3 ـ 1 ـ لازم است در هر سردخانه بسته به موقعيت , وسعت و نوع سرمازاي مصرفي با نظر كارشناسان سازمان آتش نشاني پايگاه آتش نشاني تأسيس , تجهيزات مناسب نصب و مواد خاموش كن ( پودر خشك , يا دي اكسيد كربن يا مواد كف ساز ) به ميزان مناسب تهيه و در محلهاي مناسب در دسترس باشد .
7 ـ 3 ـ 2 ـ در هر سردخانه براي مبارزه با آتش غير از تجهيزات پيشگيري بالا لوله كشي آب نيز بايد تعبيه گردد .
7 ـ 3 ـ 3 ـ لوله كشي آب آتش نشاني بايد مجهز به تعداد مناسب قرقره شيلنگ در راهروي ارتباطي ( در جاهاي بالاي صفر درجه ) باشد به گونهاي كه بتوان از دو نقطه با آتش مبارزه نمود .
7 ـ 4 ـ ايمني كاركنان
7 ـ 4 ـ 1 ـ در هر سردخانه حداقل دو دستگاه سيلندر هواي فشرده با ماسك براي تنفس افراد با گنجايش حداقل هر يك 3 ربع ساعت كار بايد موجود باشد و نيز ماسك , حفاظ چشم , لباس و دستكش مخصوص ( ضد آب ) به تعداد مناسب ضروري است .
7 - 4 - 2 - در هر سردخانه وجود لباسهاي حفاظتي شامل لباس گرم , دستكش و كلاه پشمي , كفش و كلاه ايمني به تعداد كاركنان سالنهاي نگهداري ضروري است .
7 ـ 4 ـ 3 ـ لازم است پلاكها و گوشيهاي مناسب براي حفاظت سيستم شنوايي افرادي كه در معرض صداي بيش از حد مجاز 25 هستند به تعداد مناسب تهيه گردد .
7 ـ 4 ـ 4 ـ در داخل كليه سالنهاي نگهداري آژيرهاي اعلام خطر كه در فضاي تاريك به خوبي ديده شود و آماده كار باشد نصب گردد تا هرگاه به عللي شخص داخل سالن نياز به كمك داشته باشد بتواند آژير خطر را به صدا در آورد , در ضمن چراغ قرمزي نيز بالاي در سالنها و روي تابلو در محلي كه معمولا تحت مراقبت خدمه سردخانه است روشن شود و شماره اطاقي كه آژير آن به صدا در آمده است مشخص گردد سيستم اعلام خطر بايد با برق و باطري كار كند .
7 ـ 4 ـ 5 ـ روشنايي اضطراري براي نشان دادن راههاي خروجي ضروري است و اين سيستم بايد به صورت خودكار بعد از قطع جريان برق با باطري روشن گردد .
7 ـ 4 ـ 6 ـ در سردخانههايي كه از انواع گازها مثل دود گوگرد براي جلوگيري از رشد قارچ در انگور بهره جويي ميشود پتوي گرم و محل استراحت با شرايط جوي مناسب بايد پيش بيني گردد و همچنين شيرهاي مخصوص شستشوي دهان , گوش و بيني و موادي مانند اسيد بوريك و ساير وسايل بهداشتي و كمكهاي اوليه در نظر گرفته شود .
7 ـ 4 ـ 7 ـ كاركنان حتي المقدور به تنهايي از كار كردن در هر سالن نگهداري خود داري نمايند و قبل از قفل كردن در هر سالن بايد اطمينان حاصل كنند كه شخصي در سالن باقي نمانده است .
7 ـ 4 ـ 8 ـ كاركنان در سردخانههايي با مواد خوراكي سر و كار دارند بايد داراي كارت معتبر گواهي سلامت ( كارت معاينه بهداشتي ) از سازمانهاي صلاحيت دار باشند . و اين كارت به طور دورهاي تجديد شود .
7 ـ 5 ـ ايمني كالا
7 ـ 5 ـ 1 ـ سفارش ميشود يك حوضچه مورب بلافاصله پس از در ورودي اصلي سردخانه توليدي ساخته شود و اين حوضچه بايد با يك ماده گندزدا پر شود تا چرخهاي وسائط نقليه هنگام عبور از آن گندزدايي گردد .
7 ـ 5 ـ 2 ـ در سردخانههاي توزيعي و مبادي ورودي حداقل هر شش ماه يك بار و در ساير انواع سردخانهها پس از هر بار تخليه كامل , هر سالن شستشو و گندزدايي گردد .
7 ـ 5 ـ 3 ـ چيدن كالا در سردخانه با توجه به آئين كار شماره 3399 ايران ( روش چيدن كالا در سردخانه مواد خوراكي ) انجام گيرد .
7 ـ 5 ـ 4 ـ هر سردخانه بايد داراي مسئول كنترل كيفيت بوده و تحصيلات و تخصص اين فرد بسته به نوع سردخانه ميباشد صلاحيت اين فرد يا افراد براي احراز اين سمت طبق قانون بايد مورد تأييد مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران باشد .
7 ـ 5 ـ 5 ـ آب مصرفي سردخانهها براي آشاميدن بايد با استاندارد شماره 1053 ايران ( ويژگيهاي آب آشاميدني ) مطابقت داشته باشد .
7 ـ 5 ـ 6 ـ فاضلاب يا پس آب سردخانهها بايد در شرايط محفوظ و بهداشتي دفع گردد .
7 ـ 5 ـ 7 ـ از ورود جريان فاضلاب سردخانهها بدون انجام عمل تصفيه به رودخانهها خودداري شود .
7 ـ 5 ـ 8 ـ براي جلوگيري از حشرات در محوطه سردخانه و اطراف بايد طبق سفارش مراجع داراي صلاحيت عمل شود .
1- در بعضي از سردخانهها علاوه بر نگهداري كالا بعضي از فرآيندها و عمليات مربوط به مواد خوراكي مانند انجماد, جور كردن , قطعه كردن , فيله كردن و نظاير آن نيز ميتواند انجام گيرد . فضاهايي كه در بعضي از سردخانهها علاوه بر موارد فوق ميباشد جزو حجم مفيد به حساب نميآيد
2- lift truck
3- Crystalization
4- براي اطلاع بيشتر در مورد فرآيند انجماد و جنبههاي مختلف آن ميتوان به استانداردها و آيين كارهاي مربوطه مراجعه كرد
5- Blockage
6- Maigre واژهاي فرانسوي بوده و به معناي (( ضعيف )) ميباشد
7- Generator
8- Refrigerant
9- Compressor
10- Condensor
11- Evaporator
12- Reciever
13- Separator
14- Controls
15- ديواره عايق پيش ساخته كه به آن پانل ساندويچي Prefabricated sandwich panel نيز گفته ميشود . عبارت است از : دو لايه خارجي كه معمولا فلزي بوده و داخل آن با دو لايه عايق حرارتي ( معمولا پلي ارتان ) پر شده است
16-Rabits
17- به آيين كار شماره 2730 ايران (( محاسبه بار سرمايي سردخانه مواد خوراكي )) مراجعه شود
18- كمپرسورهاي تازه از نوع مارپيچي (screw) ميباشد به گونهاي كه با اشغال فضاي كم توليد سرماي بيشتري مينمايد
19- Fins
20- شارههاي سرمازا بايد از انواعي باشند كه به لايه اوزون آتمسفر و محيط زيست آسيبي وارد نياورند
21- 54 Isolation Protection ـ درجه حفاظت سيم پيچي الكتروموتورها را مشخص ميكند
22- Pallet truck عبارت است از وسايل ترابري كه در دو نوع با نيروي محركه برقي و غير برقي است
23- Flow switch
24- Dual relief valve
25- 85 دسي بل آ (db(A)) براي يك نوبت هشت ساعته